top of page

śr., 20 wrz

|

Olsztyn

Konferencja dla Interesariuszy Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"

Podczas konferencji porozmawiamy z ekspertami o przyszłości sektora, zaprezentujemy najciekawsze rozwiązania technologiczne i porozmawiamy o dotychczasowych działaniach w ramach inicjatywy.

Rejestracja jest już zamknięta! Zapraszamy do udziału w transmisji online! bit.ly/zywnoscwim
Strona główna
Konferencja dla Interesariuszy Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"
Konferencja dla Interesariuszy Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"

Czas i lokalizacja

20 wrz 2023, 10:00 – 15:30

Olsztyn, Aleja Warszawska 119, 10-701 Olsztyn, Polska

Goście

O wydarzeniu

Konferencja poświęcona jest kluczowym zagadnieniom związanym z innowacjami i przyszłością żywności w regionie Warmińsko-Mazurskim. Wydarzenie gromadzi ekspertów z dziedziny technologii żywności, przedstawicieli władz regionalnych oraz badaczy i przedsiębiorców z Polski. Program konferencji skupia się na analizie aktualnych trendów, możliwościach finansowania innowacji oraz potencjale technologii w produkcji żywności.

Wśród prelegentów znajdą się wybitni specjaliści w dziedzinie sztucznej inteligencji stosowanej w produkcji żywności, jak również przedstawiciele Dyrekcji Generalnej ds. Badań Naukowych i Innowacji Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Szczególny nacisk zostanie położony na znaczenie regionalnej, tradycyjnej żywności w kontekście nowych technologii. Panel dyskusyjny stanowi okazję do wymiany doświadczeń i poglądów w zakresie wyzwań i możliwości, jakie niesie ze sobą nowoczesność.

Konferencja, poza aspektem merytorycznym, stanowi także doskonałą platformę do nawiązywania kontaktów biznesowych i networking'u. Uczestnicy będą mieli okazję do rozmów z ekspertami, nawiązania współpracy czy wymiany doświadczeń z innymi przedsiębiorcami. Zakończenie konferencji to chwila relaksu podczas wspólnego obiadu, który umożliwi dalsze rozmowy w mniej formalnej atmosferze.

Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu pn. WAMA SMART LAB „Żywność Wysokiej Jakości”.

Aby wziąć udział w Konferencji należy wypełnić formularz zgłoszeniowy!

Agenda wydarzenia: 

10:00 – 10:10 Przywitanie gości i otwarcie konferencji

Gustaw Marek Brzezin

Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego

10:10 – 10:30 Podsumowanie projektu "WaMa Smart Lab Żywność Wysokiej Jakości"

Dorota   Kopeć/ Marcin Dominiak

Z-ca Dyrektora Departamentu Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego/ JP Weber

10:30 – 11:00 TBC

11:00 – 11:20 Sposoby rozwoju innowacyjności Miodów Wowka w obszarze Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"

Marek Molęda, Miody Wowka

11:20 – 11:45 Rewolucja technologiczna związana wykorzystaniem sztucznej inteligencji w produkcji i przetwórstwie żywności

dr hab. inż. Leszek Chmielewski, Katedra Sztucznej Inteligencji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

11:30– 12:15 Badania i innowacje na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych

Magdalena Gajdzińska, Dyrekcja Generalna ds. Badań Naukowych i Innowacji Komisji Europejskiej w Brukseli

12:15 – 12:30 Przerwa kawowa

12:30 – 13:15 Nowa perspektywa finansowania publicznego z wykorzystaniem środków UE na szczeblu Europejskim (Horyzont Europa)

Bożena Podlaska, Dział Krajowego Punktu Kontaktowego, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

13:15 – 13:30 Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”

Jarosław Sarnowski Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i   Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego

13:30 – 13:40 Future FoodS: Partnerstwo na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji żywności 

Przedstawiciel Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności

13:40 – 15:00 Panel dyskusyjny „Czy nowe technologie są szansą czy zagrożeniem dla producentów regionalnej, tradycyjnej żywności?”

  • dr inż. Aleksander Surażyński, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
  • dr hab. inż. Leszek Chmielewski, Katedra Sztucznej Inteligencji, Szkoła Główna Gospodarstwa   Wiejskiego
  • Tomasz Piłat – Prezes LGD Stowarzyszenie „Południowa Warmia
  • Alicja Adamiec-Ślipy, OCTIM
  • ·Michał Mądry, Foodtech.ac

moderacja Marcin Dominiak

JP Weber

15:15 Obiad oraz networking

Udostępnij to wydarzenie

bottom of page