śr., 20 wrz
|Olsztyn
Konferencja dla Interesariuszy Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"
Podczas konferencji porozmawiamy z ekspertami o przyszłości sektora, zaprezentujemy najciekawsze rozwiązania technologiczne i porozmawiamy o dotychczasowych działaniach w ramach inicjatywy.


Czas i lokalizacja
20 wrz 2023, 10:00 – 15:30
Olsztyn, Aleja Warszawska 119, 10-701 Olsztyn, Polska
Goście
O wydarzeniu
Konferencja poświęcona jest kluczowym zagadnieniom związanym z innowacjami i przyszłością żywności w regionie Warmińsko-Mazurskim. Wydarzenie gromadzi ekspertów z dziedziny technologii żywności, przedstawicieli władz regionalnych oraz badaczy i przedsiębiorców z Polski. Program konferencji skupia się na analizie aktualnych trendów, możliwościach finansowania innowacji oraz potencjale technologii w produkcji żywności.
Wśród prelegentów znajdą się wybitni specjaliści w dziedzinie sztucznej inteligencji stosowanej w produkcji żywności, jak również przedstawiciele Dyrekcji Generalnej ds. Badań Naukowych i Innowacji Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Szczególny nacisk zostanie położony na znaczenie regionalnej, tradycyjnej żywności w kontekście nowych technologii. Panel dyskusyjny stanowi okazję do wymiany doświadczeń i poglądów w zakresie wyzwań i możliwości, jakie niesie ze sobą nowoczesność.
Konferencja, poza aspektem merytorycznym, stanowi także doskonałą platformę do nawiązywania kontaktów biznesowych i networking'u. Uczestnicy będą mieli okazję do rozmów z ekspertami, nawiązania współpracy czy wymiany doświadczeń z innymi przedsiębiorcami. Zakończenie konferencji to chwila relaksu podczas wspólnego obiadu, który umożliwi dalsze rozmowy w mniej formalnej atmosferze.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu pn. WAMA SMART LAB „Żywność Wysokiej Jakości”.
Aby wziąć udział w Konferencji należy wypełnić formularz zgłoszeniowy!
Agenda wydarzenia:
10:00 – 10:10 Przywitanie gości i otwarcie konferencji
Gustaw Marek Brzezin
Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego
10:10 – 10:30 Podsumowanie projektu "WaMa Smart Lab Żywność Wysokiej Jakości"
Dorota Kopeć/ Marcin Dominiak
Z-ca Dyrektora Departamentu Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego/ JP Weber
10:30 – 11:00 TBC
11:00 – 11:20 Sposoby rozwoju innowacyjności Miodów Wowka w obszarze Inteligentnej Specjalizacji "Żywność Wysokiej Jakości"
Marek Molęda, Miody Wowka
11:20 – 11:45 Rewolucja technologiczna związana wykorzystaniem sztucznej inteligencji w produkcji i przetwórstwie żywności
dr hab. inż. Leszek Chmielewski, Katedra Sztucznej Inteligencji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
11:30– 12:15 Badania i innowacje na rzecz zrównoważonych systemów żywnościowych
Magdalena Gajdzińska, Dyrekcja Generalna ds. Badań Naukowych i Innowacji Komisji Europejskiej w Brukseli
12:15 – 12:30 Przerwa kawowa
12:30 – 13:15 Nowa perspektywa finansowania publicznego z wykorzystaniem środków UE na szczeblu Europejskim (Horyzont Europa)
Bożena Podlaska, Dział Krajowego Punktu Kontaktowego, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
13:15 – 13:30 Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”
Jarosław Sarnowski Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego
13:30 – 13:40 Future FoodS: Partnerstwo na rzecz rozwoju zrównoważonej produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji żywności
Przedstawiciel Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności
13:40 – 15:00 Panel dyskusyjny „Czy nowe technologie są szansą czy zagrożeniem dla producentów regionalnej, tradycyjnej żywności?”
- dr inż. Aleksander Surażyński, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
- dr hab. inż. Leszek Chmielewski, Katedra Sztucznej Inteligencji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
- Tomasz Piłat – Prezes LGD Stowarzyszenie „Południowa Warmia”
- Alicja Adamiec-Ślipy, OCTIM
- ·Michał Mądry, Foodtech.ac
moderacja Marcin Dominiak
JP Weber
15:15 Obiad oraz networking