pon., 27 mar
|Olsztyn
Warsztat dla Liderów Inteligentnych Specjalizacji
Warsztat, w ramach którego przedstawimy Państwu potencjał rozwoju innowacyjności w sektorze, porozmawiamy o budowaniu sieci klientów oraz metodach pozyskiwania finansowania.


Czas i lokalizacja
27 mar, 10:00 – 15:30
Olsztyn, Marka Kotańskiego 1, 10-166 Olsztyn, Polska
Goście
O wydarzeniu
Wydarzenie jest kolejnym etapem inicjatywy "Żywność Wysokiej Jakości Warmii i Mazur", która ma na celu stworzenie społeczności najbardziej innowacyjnych firm z województwa warmińsko-mazurskiego z sektora produkcji i przetwórstwa żywności.
Podczas drugiego warsztatu chcielibyśmy zaprezentować Państwu alternatywne formy produkcji żywności, innowacyjne narzędzia dostępne dla producentów i sposoby jak je wykorzystywać. Poruszymy również aspekty sprzedażowo-marketingowe oraz omówimy efektywne strategie promocyjne. Kolejnym elementem warsztatu będzie rolnictwo ekologiczne i korzyści płynące z prowadzenia ekologicznej produkcji. Przedstawimy także możliwości współpracy przedsiębiorstw z instytucjami naukowymi oraz dobre praktyki współpracy na linii Urzędu z IOB i przedsiębiorstwami.
Chętnie posłuchamy również Państwa sugestii i opinii na temat innowacji, zmian w sektorze oraz dowiemy się o Państwa potrzebach.
Podczas spotkania chcielibyśmy zaproponować Państwu dowolność w wyborze tematyki, dlatego przygotowaliśmy 3 różne grupy tematyczne:
Grupa I
Prelegent: Piotr Ostaszewski, Ostoja natury – rolnictwo ekologiczne i regeneratywne
- Rolnictwo regeneratywne
• wprowadzenie, modele rolnictwa regeneratywnego
• system "no-dig"
• regeneratywny wypas
• produkcja kompostu
• Prezentacja założeń "Food Forest" (Projekt SR21)
- Innowacje techniczne
• Pasywna szklarnia słoneczna
• Prezentacja pasywnej autonomicznej szklarni w stylu chińskim (Projekt SR21)
• Pasywna chłodnia konopna
• Linia czyszczenia na mokro
• Linia czyszczenia na sucho
• Pasywny precyzyjny system nawadniania Ost-oya
- Sesja warsztatowa z Innowacji Społecznych
• model spółdzielczy
• grupa producencka – Zielona Piątka
• Partnerstwo lokalne BioHUB Bazar
• Model sprzedaży abonamentowej
• Interakcja z klientami za pośrednictwem platform społecznościowych FB, YT
Grupa II:
1. Prelegent: Marta Wangin, Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie
- Współpraca uczelni z otoczeniem społeczno-gospodarczym w celu wzmocnienia konkurencyjności regionu
2. Monika Wadowska-Główny specjalista ds. administrowania infrastrukturą i najmem, Kierownik Projektu pn. „Warmińsko-Mazurski STARTUP INKUBATOR”
- „Wspieranie przedsiębiorczości i innowacyjności przez Olsztyński Park Naukowo-Technologiczny.”
3. Prelegent: Magdalena Grundwald, Foodtech.ac
4. Prelegent: Małgorzata Rudnicka, Mazowiecki Park Naukowo Technologiczny (TBC)
- Doświadczenia i dobre praktyki rozwoju inteligentnej specjalizacji “Bezpieczna Żywność” województwa mazowieckiego
Grupa III:
Prelegent: Sebastian Balcerak, EIT Food - Rolnictwo węglowe i inne schematy zielonego finansowania łańcuchów dostaw w przedsiębiorstwach sektora żywności wysokiej jakości
- systemy certyfikacji rolnictwa regenarytywnego (z udziałem światowych, uznanych firm oferujących usługi wokół „carbon farming”)
- obrót certyfikatami węglowymi (tzw. voluntary carbon market) – z udziałem ekspertów (np. green banking instruments)
- standard rolnictwa regeneratywnego (potencjał konkurencyjny Warmii i Mazur) (z udziałem ekspertów UWM, UP – np. prof. Stanisław Świtek)
- związek między potencjałem węglowym województwa a zdolnością inwestycyjną (credit ranking itd. – z udziałem instytucji finansowych)
Zainteresowanych udziałem w wydarzeniu, uprzejmie prosimy o wypełnienie formularza rejstracyjnego.