pt., 19 maj
|Olsztyn
Warsztat start-upowy dla Studentów
Spotkanie dedykowane jest dla Studentów zainteresowanych inkubacją pomysłów biznesowych w w ramach Inteligentnej Specjalizacji „Żywność Wysokiej Jakości”, którzy podczas warsztatu będą mogli zdobyć istotną wiedzę dot. rozwoju start-upów oraz zdobyć cenne umiejętności praktyczne.


Czas i lokalizacja
19 maj 2023, 10:00 – 15:00
Olsztyn, Władysława Trylińskiego 2, 10-683 Olsztyn, Polska
Goście
O wydarzeniu
Studencie!
Jeśli marzysz o rozwoju własnej firmy, budowaniu "jednorożca", czyli start-upu którego wycena wyniesie ponad miliard dolarów, a może po prostu chcesz dowiedzieć się o najlepszych praktykach budowania i zarządzania zespołem, to mamy coś dla Ciebie!
Zapraszamy na warsztat, podczas którego zaprezentujemy idee i narzędzia do rozwoju start-upów, przedstawimy problemy i metody ich rozwiązywania oraz wskażemy najbardziej istotne kwestie dotyczące wprowadzania pomysłów biznesowych w kontekście sektora produkcji i przetwórstwa żywności wysokiej jakości.
Podczas spotkania nie zabraknie pracy własnej, dzięki będziesz możliwość zdobycia praktycznych umiejętności oraz weryfikacji nowo poznanych informacji, co pozwoli Ci przygotować się do realizacji projektów biznesowych w przyszłości.
Każdy z uczestników otrzyma certyfikat udziału w warsztacie od wiodącej firmy doradczej zajmującej się innowacjami Enky Consulting.
Aby wziąć udział w wydarzeniu należy wypełnić formularz rejstracyjny. Liczba miejsc ograniczona!
Agenda spotkania:
10:00 Przywitanie uczestników i otwarcie warsztatu
10:00 – 11:00 Wprowadzenie
- Krótkie wprowadzenie do pojęcia start-upu
- Przykłady start-upów z sektora spożywczego, które odniosły sukces
- Omówienie podstawowych pojęć i metod kreatywnych, takich jak Design thinking, Lean startup, Lean Canvas, MVP
- Wprowadzenie do Design thinking jako metody projektowania
11:00 – 11:45 Rozwój pomysłów
- Ustalanie problemów, które można rozwiązać za pomocą start-upu (w tym na bazie potrzeb przedsiębiorstw zidentyfikowanych podczas warsztatu dla Liderów IS)
- Praca w grupach - studenci dzielą się na kilka zespołów
- Wspólne tworzenie pomysłów na start-upy w sektorze spożywczym
11:45 - 12:00 Przerwa kawowa
12:00 – 13:30 Projektowanie
- Praca z modelem biznesowym Lean Canvas
- Testowanie pomysłów, czyli weryfikowanie, czy dany pomysł ma szansę odnieść sukces na rynku
- Określenie MVP i planu jego budowy
13:30 – 14:30 Prezentacje
- Każda grupa prezentuje swoje pomysły na start-up w oparciu o Lean Canvas
- Komentowanie i ocenianie pomysłów przez innych uczestników i prowadzących
14:30 – 15:00 Podsumowanie
- Omówienie kluczowych punktów i wyników warsztatu
- Dalsze zalecenia dla studentów w kontekście dalszej pracy nad rozwojem start-upów
- Pytania i odpowiedzi